Kengännumeroiden selvittäminen on hyvä tehdä huolellisesti erityisesti jos kengät aiotaan ostaa vaikkapa ulkomaisesta nettikaupasta tai matkareissun yhteydessä. Kengännumerot nimittäin vaihtelevat maailmalla ja niiden esitystapa vaihtelee myös Euroopan sisällä. Esimerkiksi suomalainen ja englantilainen tapa esittää kenkien koot poikkeaa toisistaan. Kansainvälisesti käytössä on lukuisia eri tapoja esittää kenkien koot. Joskus kengännumeron sijaan esitetään pelkästään kengän pituus ja joskus myös leveys.
Iso-Britannian, Irlannin ja Yhdysvaltojen alueilla kengännumerot merkitään samaan tapaan. Amerikkalaisethan hyödyntävät edelleen myös Britanniasta siirtynyttä tuumajärjestelmää muissakin asioissa. Molemmissa maissa jalan pituus mitataan tuumissa. Kengännumero kasvaa jokaisella tuuman kolmanneksella. Kuitenkin Amerikassa jalkineiden koot alkavat numerosta 1 siinä missä englantilaisilla numerointi alkaa nollasta (0). Tästä voi siis tehdä suoraan sellaisen johtopäätöksen, että jalkinekokoja näiden kahden välillä mitattaessa on muistettava vähentää amerikkalaisesta kengännumerosta yksi pois. Australiassa kengännumero saadaan samaan tapaan kuin Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, mutta kengurumaan kasvatit aloittavat kenkien numeroinnin luvusta 0,5.
Monet Euroopan alueen maat Britanniaa lukuun ottamatta käyttävät pariisilaista pisteytystapaa jalkinekokojen merkitsemiseen. Toinen eroavaisuus Iso-Britannian, Yhdysvaltojen ja muun Euroopan alueella on se, etteivät eurooppalaiset merkitse kenkiään naisten ja miesten kengiksi. Eli siis käytännössä eurooppalainen kenkä numeroa 40 on amerikkalaisten miesten kengännumero 9 ja vastaavasti kengännumero 40 on amerikkalaisten naisten kengännumero 7,5.
Kenkien numerointi on omanlaisensa juttu Aasian maissa. Esimerkiksi Kiinassa kengänkoot merkitään tyypillisesti samaan tapaan kuin meillä Euroopassa. Japanilaisten kenkien numerointi tapahtuu mittaamalla kengän pituus senttimetreinä. Japanissa on pienenä erikoisuutena kengänvalmistajat, jotka ilmoittavat kenkien leveyden joko kapeina, keskivertoina tai laajoina. Korealaisten kenkien koot saadaan mittaamalla jalkineen pituus millimetrin tarkkuudella.
Jalkineiden kokojen tarkin tapa lienee Mondopoint-pisteytyksellä annetut luvut. Mondopoint-pisteet sisältävät kengän pituuden ja leveyden, joka on mitattu millimetrin tarkkuudella. Näin ollen Mondopoint-pojot kengälle, joka on 280 millimetriä pitkä ja 110 millimetriä leveä, on 280/110. Tässä siis yksi millimetri on yksi piste. Kauttaviivan vasemmalla puolella esitetään pituus ja oikealla puolella leveys. Mondopoint-järjestelmää käytetään sen tarkkuuden vuoksi NATO:ssa.
Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 05.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin jalkinekoot. Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 05.09.2010 kello 05:05.
Juttua täydennetään aina välillä kunhan saan kaivettua lisää informaatiota näistä numerointitavoista. Jos jollakulla on tietoja aiheeseen liittyen, antaa tulla kommenttia. :-)