Saapikas poikkeaa saappaasta vartensa pituuden osalta. Saapikkaan varsi on yleensä enimmillään säären puoleen väliin asti, kun saappaan varren pituus voi olla huomattavasti suurempi. Saapikkaan tai saappaan ulkonäöllä ei siis ole merkitystä kun määritellään kumpaan “kastiin” jalkine kuuluu. Saappaan varren pituus voi yltää säären yläosaan, polven korkeudelle ja joissain erikoistapauksissa myös reiden yläosaan asti. Esimerkiksi lehmipojat voivat tarvita reisikorkuiset saappaat ja hevosratsastaja lähes polvikorkuiset saappaat. Maiharit eivät yleensä tarkoita saappaita eivätkä ne ole saapikkaitakaan, sillä ne ovat maihinnousukengät, eli varrelliset kengät.
Arktiset kansat, kuten inuiitit, ovat käyttäneet pakkassäillä jalkojaan suojaamaan omalaatuisia saappaita, joita he nimittävät muklukeiksi. Muklukit ovat poron- tai hylkeennahasta valmistetut pehmeät kengät. Tällaiset saappaat ovat kuin preeriaintiaanien mokkasiinit, mutta lämpimämmät ja pitkävartisemmat. Muklukit jalassa metsästäjä voi liikkua hiljaisesti eikä kävelemisestä koidu suurta rasitusta jalkineiden keveyden ansiosta.
Vedenkestävät kengät voivat olla myös saapikkaita, jolloin kenkien varren pituus on lyhyempi kuin kumisaappaiden kohdalla. Kumisaappaiden tunnetuin valmistaja Pohjoismaissa lienee ollut Nokia, joka tunnetaan näinä päivinä parhaiten matkapuhelimistaan. Trendikkäät kumisaapikkaat ovat pohjakuvioinneiltaan kuin lenkkitossut, joten ne jalassa voi harrastaa lenkkeilyä kehnoillakin keleillä.
Jalkineet.netin Pete julkaisi tämän artikkelin 12.09.2010. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheiseen tai aiheisiin saapas, saapikas. Klikkaamalla aiheen nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Juttua muokattiin 12.09.2010 kello 13:01.